بخش خصوصی از فرصت بازار سرمایه در تامین نقدینگی خود استفاده کند

به گزارش دَبی بلاگ، این روزها صحبت از رشد بورس و هجوم نقدینگی به بازار سرمایه نقل محافل اقتصادی است. بعضی معتقدند این یک فرصت تاریخی است که اگر دیر بجنبیم از کف اقتصاد ایران خواهد رفت. این فرصت تاریخی استفاده از ظرفیت بورس در تامین اقتصادی بنگاه های عظیم در ایران است. برای همین روز گذشته کمیسیون انرژی اتاق ایران مهمان کارشناس هایی از شرکت فرابورس ایران بود؛ در این نشست حمیدرضا صالحی با طرح این پرسش کلی که بخش خصوصی چگونه می تواند از ظرفیت بازار سرمایه استفاده کند؟ از شرایط بنگاه های تولیدی و پیمارنکارها گفت و اینکه انها در عمل با چه موانع و مکشلاتی برای ورود به بازار سرمایه و استفاده از ظرفیت های این بازار دارند؟

بخش خصوصی از فرصت بازار سرمایه در تامین نقدینگی خود استفاده کند

صالحی در ابتدای جلسه گفت: در کشورهای توسعه یافته عمدتاً تامین مالی بنگاه های عظیم در بازار سرمایه انجام می گردد و بانک ها بیشتر به تامین مالی شرکت های کوچک و متوسط می پردازند. اما در ایران شرایط برعکس است. شرکت های عظیم به دلیل داشتن دارایی زیاد و توان لابی بیشترین استفاده را از منابع بانکی برده اند و شرکت های کوچک و متوسط عملاً نتوانسته اند استفاده چندانی از این منابع ببرند.

او ادامه داد: باید بتوان در این روزها چالش های پیش روی بخش خصوصی را در حوزه تأمین مالی از بازار سرمایه برطرف کرد؛ البته در سال های گذشته بورس چون گستردگی و عمق کافی نداشته در تامین مالی بنگاه ها ناتوان بوده است. اما حالا به واسطه رشد سریع بازار سرمایه برای اولین بار این فرصت ایجاد شده که بازار سرمایه نقش بیشتری در تامین مالی بنگاه های مالی عظیم برعهده گیرد

بعد از این گفته صالحی، ندا بشیری، مدیر ابزار مالی شرکت فرابورس ایران درباره نحوه تأمین مالی به وسیله اوراق بدهی گفت.

بشیری گفت: تامین مالی بنگاه ها در بازار سرمایه معمولاً به دو روش انتشار اوراق سرمایه گذاری یا انتشار اوراق بدهی قابل انجام است. رایج ترین نوع اوراق سرمایه گذاری در ایران همان سهام جدیدی است که شرکت ها در زمان افزایش سرمایه منتشر می نمایند؛ یعنی شرکتی که سهامی عام است و قبلاً سهامش در بورس عرضه شده تصمیم می گیرد نقدینگی مورداحتیاج برای طرح های توسعه ای خود را به وسیله افزایش سرمایه تأمین کند پس به میزان نقدینگی مورداحتیاج، سهام جدید منتشر می نماید. این کار به خصوص اگر با سلب حق تقدم از سهامداران قبلی همراه باشد می تواند به تامین مالی مستقیم شرکت از محل جذب نقدینگی سهامداران جدید منجر گردد.

قبل از تبیین این نکته بشیری درباره تفاوت تأمین منابع مالی برای بنگاه ها به وسیله بانک و بازار سرمایه گفت؛ در بازار سرمایه مبالغ بالاست؛ یعنی از 60 الی 70 میلیارد تومان به بالاست؛ در وام با دوره تنفس هر ماه اصل پول و بهره بانکی به صورت اقساط دریافت می گردد ولی در بازار سرمایه اصل پول در آخر بازپرداخت می گردد؛ مسئله دیرکرد در زمان تأمین سرمایه از بازار سرمایه خیلی نمره منفی دارد.

بشیری درباره تامین مالی بنگاه ها در بورس، به وسیله انتشار اوراق بدهی گفت: در این حالت شرکت ها اوراقی نظیر اوراق اجاره، مشارکت، استصناع، صکوک، منفعت، مرابحه یا اوراقی رهنی منتشر می نمایند و این اوراق در بورس به صورت عمومی عرضه می گردد.

او درباره تفاوت اوراق بدهی با اوراق سرمایه گذاری هم گفت: اوراق سرمایه گذاری برای خریدار آنها مالکیت ایجاد می نماید و به همین دلیل دامنه سود یا زیان آنها می تواند گسترده تر باشد و به همین دلیل ریسک بیشتری دارند. اما اوراق بدهی به منزله بدهی شرکت منتشرنماینده اوراق بوده و وی ملزم به بازپرداخت بدهی براساس شرایط اعلام شده در زمان انتشار اوراق است به همین دلیل ریسک و طبعاً سود بالقوه کمتری دارند. انتشار اوراق بدهی شبیه وام دریافت از بانک ها است با این تفاوت که به جای یک بانک، هزاران خریدار اوراق به بنگاه موردنظر وام داده اند.

او تنوع ابزارهای تأمین مالی گفت و آن را از اقدامات لازم در راستای افزایش سهم بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاه ها دانست: اما این تنوع بخشی لزوماً به برطرف احتیاج مالی بنگاه ها نمی انجامد بلکه آنچه از خود شیوه های تأمین مالی مهم تر است، متناسب کردن ابزارهای تأمین مالی با احتیاج بنگاه ها و تسهیل شرایط استفاده از آن هاست.

بشیری درباره انواع اوراق و مکانیزم آن گفت: اوراق اجاره، مرابحه، استضاح، خرید دین، رهن و غیره که در نهایت مکانیزم همه شبیه به هم است. اما بهترین اوراق برای بخش خصوصی اوراق اجاره است. که به دو طریق تأمین دارایی و تأمین نقدینگی انجام می گردد.

بعد از صحبت های بشیری، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره تضامین و مسائل و مسائل آن برای بخش خصوصی گفت و تاکید نمود که باید این موانع از پیش پای بخش خصوصی برداشته گردد و یا اینکه این موانع تسهیل گردد.

در ادامه این نشست اخلاقی یکی دیگر از کارشنان سازمان فرابورس ایران درباره شکل دیگری از اوراق سرمایه گذاری در قالب صندوق های تامین مالی گفت. او گفت: این صندوق ها با هدف تامین مالی فعالیت های توسعه ای بنگاه ها ایجاد شده و واحدهای سرمایه گذاری یا اصطلاحاً یونیت آنها در بورس به صورت عمومی عرضه می گردد.

به گفته اخلاقی در ایران سه نوع صندوق سرمایه گذاری وجود دارد؛ صندوق پروژه که پروژه های توسعه صنعتی و عمرانی و خدماتی را تامین مالی می نماید، صندوق زمین و ساختمان که فعالیت های املاک و مستغلات را تامین مالی می نماید و صندوق های جسورانه (VC) که به سرمایه گذاری روی استارت آپ ها می پردازد.

در این نشست عنوان شد که یکی از مسائل دیگر بورس در این زمینه ضعف نهادهای مرتبط با تامین مالی است. بانک های سرمایه گذاری یا نهادهای تامین مالی یکی از ارکان مهم تامین مالی شرکت ها در بورس هستند که هنوز قوت کافی در ایران ندارند. در این نشست عنوان شد ههم اکنون 10 شرکت تأمین سرمایه در ایران مجوز فعالیت دارند که هیچ کدام نهادهای عظیم و جاافتاده ای نیستند.

اخلاقی درباره صندوق پروژه هم نکاتی را در این نشست عنوان کرد: هدف از تشکیل صندوق سرمایه گذاری پروژه، جمع آوری سرمایه از سرمایه گذاران و متقاضیان سرمایه گذاری و اختصاص وجوه جمع آوری شده به ساخت و مرحله بهره برداری رساندن انواع پروژه های دارای توجیه صنعتی و معدنی، نفت و پتروشیمی و...است. وجوه صندوق سرمایه گذاری پروژه فقط برای راه اندازی پروژه های پیش بینی شده در طرح های توجیهی و هزینه هایی که در اساسنامه صندوق سرمایه گذاری پیش بینی شده، هست.

وظایف شرکت پروژه چیست؟ شرکت پروژه بر اساس یک قرارداد با صندوق، انجام کل مراحل اجرای پروژه را با مشخصات، کیفیت، زمان بندی و با دریافت مبالغ مندرج در طرح توجیهی بر عهده می گیرد. تعدیل هزینه های پیش بینی شده انجام پروژه نیز تنها با تأیید مجمع صندوق امکان پذیر است.

یکی از حاضران در نشست گفت: مؤسساتی که رتبه بندی اوراق را انجام دهند یا شرکت های مشاور در ارزش گذاری و ارزشیابی موشکافانه هم در ایران فعال نیستند. این ضعف های نهادی و تخصصی هم باعث شده از فرصت هجوم نقدینگی به بورس برای تامین مالی بنگاه ها استفاده مناسب نگردد.

پریها: پریها، اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما، هنر، گردشگری

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و تفریحی

منبع: اتاق بازرگانی ایران
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 8 مهر 1400 گردآورنده: dabiblog.ir شناسه مطلب: 9220

به "بخش خصوصی از فرصت بازار سرمایه در تامین نقدینگی خود استفاده کند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بخش خصوصی از فرصت بازار سرمایه در تامین نقدینگی خود استفاده کند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید