تمدید توافق کاهش فراوری اوپک و غیراوپک لازم است

به گزارش دَبی بلاگ، به گزارش خبرنگاران به نقل از وزارت نفت، یکصد و هفتاد و دومین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حالی امروز (پنجشنبه، چهارم خردادماه) برگزار می گردد که بیم آن می رود پایبندی به توافق کاهش عرضه از سوی اعضای اوپک همانند دوره نخست 6 ماهه در سطوح بالا حفظ نگردد و میزان آن کاهش یابد، ترسی که از نگاه مهدی عسلی، کارشناس ارشد موسسه مطالعات انرژی بی مورد است، وی معتقد است: عربستان به عنوان بزرگترین فراوری کننده نفت اوپک بوده و خود فعالانه به دنبال کاهش فراوری است و این موضع مورد حمایت دیگر کشورها قرار گرفته است طبعا انتظار می رود پایبندی به میزان کاهش، بالا باشد.

تمدید توافق کاهش فراوری اوپک و غیراوپک لازم است

متن گفت وگوی وزارت نفت با مدیرکل پیشین امور اوپک و روابط با مجامع انرژی در ادامه می آید:

مهمترین تصمیمی که اعضای اوپک در نشست 172 این سازمان خواهند گرفت چه خواهد بود؟

در نوامبر سال 2016 کنفرانس وزیران نفت و انرژی اوپک تصمیم گرفت فراوری خود را به مدت 6 ماه یعنی تا کنفرانس 172، یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز کاهش دهد. در همان کنفرانس تخصیص این میزان کاهش به اعضا تعیین شد که کاهش حدود 4.5 درصد از فراوری ماه اکتبر کشورهای عضو بود با این استثنا که در باره ایران به دلیل سال های تحریم قرار شد بالاترین میزان فراوری کشور ما در سال های گذشته مد نظر نهاده شد و بنابراین ایران هنوز می توانست تا حدود 100 هزار بشکه در روز به فراوری خود بیفزاید. 2 کشور نیجریه و لیبی نیز به دلیل شرایط داخلی آن کشورها از کاهش فراوری مستثنی شدند. چند روز بعد 11 کشور عمده فراوری نماینده نفت غیر عضو اوپک شامل روسیه، قزاقستان، عمان، آذربایجان، مکزیک و غیره نیز به توافق پیوستند و موافقت کردند در مجموع فراوری خود را تا 600 هزار بشکه کاهش دهند که روسیه به تنهایی کاهش 300 هزار بشکه در روز از فراوری خود را به عهده گرفت.

هدف اصلی این تصمیم یعنی حذف حدود یک میلیون و 800 هزار بشکه ای نفت در وهله نخست کاستن حجم ذخیره سازی های تجاری نفت در جهان به ویژه خیره سازی های نفت کشورهای توسعه یافته بود که به سطح نگران نماینده ای رسیده و نزدیک 200 میلیون بشکه بالاتر از میانگین پنج سال گذشته نهاده شده بود. بنابراین بازگرداندن تعادل به بازار حول قیمت های قابل قبول (حدود 60 دلار در هر بشکه) نیازمند حذف مازاد نفت موجود در ذخیره سازی ها بود. بر اساس برآوردهای دبیرخانه اوپک انتظار می رفت این میزان کاهش بتواند طی 6 ماه مازاد نفت ذخیره سازی های تجاری را حذف و تعادل را به بازار نفت بازگرداند. سپس در کنفرانس ماه مه 2017 (یعنی روز پنجشنبه چهارم خرداد ماه کنفرانس وزیران می توانست در باره تمدید این کاهش و یا اعاده به سطح عادی فراوری خود تصمیم گیرد. بنابراین موضوع اصلی مباحث کنفرانس آینده اوپک آنالیز بازار نفت و تصمیم گیری در باره استمرار سطح فراوری کنونی اوپک است.

آیا اعضای اوپک در این نشست با توجه به این که بازار نفت تا حدودی به ثبات رسیده است، نظام سهمیه بندی را احیا می نمایند؟

نمی توان گفت بازار به تعادل رسیده است زیرا با وجود کاهش فراوری اوپک و بعضی کشورهای غیرعضو اوپک سطح ذخیره سازی های نفت هنوز بالاتر از میانگین سال های گذشته است.

بنابراین احتمال تمدید تصمیم ماه نوامبر برای ماه های آینده وجود دارد تا ثبات بازار نفت حول قیمت های قابل قبول اعاده شود. هر چند تصمیم ماه نوامبر و تخصیص فراوری به کشورهای عضو، قدمی برای احیای نظام سهمیه بندی اوپک بود اما احیای کامل نظام تصمیم گیری به دلیل ماهیت آن مطالعات و مذاکرات بیشتری خواهد طلبید.

نباید فراموش کرد که دوام و استمرار یک نظام سهمیه بندی به ثبات سطح فراوری کشورهای عضو بستگی دارد. در حالی که چند عضو مهم اوپک از جمله ایران و عراق برنامه های میان مدت و بلند مدت برای افزایش ظرفیت های فراوری خود اعلام نموده اند در نتیجه پذیرش سطح کنونی فراوری در چارچوب نظام سهمیه بندی از سوی این کشورها ممتنع است و به نفع کشور ما هم نخواهد بود.

ادامه تصمیم اوپک و غیراوپک مبنی برای حذف حدود یک میلیون و 800 هزار بشکه نفت از بازار چقدر می تواند به قیمت، ثبات بازار نفت و حذف مازاد عرضه یاری کند؟

اعضای اوپک به تعهدهای خود مبنی بر کاهش مجموع یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز از سطح فراوری سازمان تا 100 درصد جامه عمل پوشاند. کشورهای غیرعضو اوپک که به توافق پیوسته بودند در مجموع تا 50 درصد تعهدهای خود را عملی کردند یعنی حدود 300 هزار بشکه از فراوری خود کاستند که در نتیجه سهم روسیه در این میان بالاتر از دیگر کشورها بود و بعضی از کشورها مانند قزاقستان اصولا نتوانستند از فراوری خود بکاهند. بهر حال این کاهش ها پیروز شد قیمت نفت را از کاهش بیشتر حفظ نموده و آنرا حول و حوش 50 دلار نگهدارد. درآمد اعضای اوپک با وجود کاهش فراوری و صادرات نفت آنها افزایش یافت. اما باید پذیرفت که هدف اعاده تعادل بازار حول قیمتهای بهتر میان 55 تا 60 دلار در هر بشکه هنوز تحقق نیافته است. هنوز عرضه مازاد در بازار وجود دارد و به ویژه اگر بازیگران بازارهای اقتصادی موضع خود را نسبت به خرید و نگهداری مازاد فراوری نفت تغییر دهند و عرضه نفت از ذخیره سازی های تجاری را شروع نمایند، این روند می تواند قیمت ها را ساقط کند.

این موضوع هنگامی ممکن است اتفاق بیفتد که بازیگران بازارهای اقتصادی متقاعد شوند که اعاده تعادل بازارهای نفت بسیار کند است و افزایش فراوری نفت آمریکا که نشانه ای از سود آوری فراوری نفت در این کشور در سطح قیمت های 45 دلار است، می تواند منجر به افزایش مازاد عرضه و کاهش قیمت نفت در آینده شود. به همین دلیل نیز هفته گذشته عربستان و روسیه در بیانیه ای حمایت خود را از تمدید توافق نوامبر 2016 اوپک و غیر اوپک مبنی بر کاهش یک میلیون و 800 هزار بشکه ای فراوری نسبت به سطح فراوری این کشورها در اکتبر 2016 اعلام کردند. بیانیه مشترک عربستان و روسیه در عین حال یادآور می شود که نتیجه کنفرانس روز پنجشنبه اوپک را تقریبا با قطعیت می توان استمرار اجرای توافق نشست پارسال اوپک و همچنین اوپک و غیراوپک دانست. احتمال توافق بر سر کاهش بیشتر فراوری ضعیف است زیرا این توافق ها مستلزم زمینه سازی ها و مذاکرات مفصلی است که در این کنفرانس هنوز در این باره گزارشی داد نشده است. تمدید 9 ماهه توافق اواخر سال گذشته در عین حال فشار را از روی کنفرانس دسامبر سال جاری برخواهد داشت. زیرا در صورتی که مازاد فراوری تا آن موقع باقی باشد کنفرانس اوپک زیر فشار خواهد بود که تصمیم عاجلی در آن مورد بگیرد.

آیا ادامه تصمیم اوپک سبب ورود دوباره نفت شیل و انواع نفت فراوریی از ذخایر نامتعارف به بازار نمی شود؟

افزایش فراوری نفت متعارف و نامتعارف ازسوی کشورهای غیر عضو اوپک با افزایش قیمت های نفت و کاهش میزان فراوری اوپک تقریبا اجتناب ناپذیر است. به ویژه فراوری نفت نامتعارف می تواند با افزایش دکل های حفاری و در مدت زمان نسبتا کوتاهی افزایش یابد. بحث اما بر سر میزان افزایش فراوری و نه صرف افزایش فراوری است.

از آنجا که پیش بینی شده است تقاضای جهانی برای نفت در سال 2017 میلادی حدود یک میلیون و 300 هزار بشکه درروز افزایش یابد و از آنجا که فراوری اوپک نسبت به مدت مشابه سال پیش حدود 500 هزار بشکه و نسبت به سطح فراوری اوپک در اکتبر سال پیش حدود یک میلیون و 200 هزار بشکه کاهش یافته است کاهش حجم ذخیره سازی های نفت به فراوری غیر اوپک برمی شود.

نشریه Oil Market Intelligence پیش بینی نموده است که فراوری نفت آمریکا در سال 2017 نسبت به تابستان سال پیش حدود یک میلیون بشکه افزایش یابد که البته همه این افزایش نفت غیر متعارف نیست بلکه میعانات گازی و دیگر سوخت های مایع را هم شامل می شود. افزایش فراوری از برزیل (سوخت های زیستی حدود 200 هزار بشکه و نفت از میادین آب های عمیق حدود 150 هزار بشکه)، کانادا حدود 70 هزار بشکه و بریتانیا و نروژ حدود 130 هزار بشکه خواهد بود.

بنابراین با فرض فراوری 32 میلیون بشکه ای در روز برای اوپک انتظار می رود مازاد عرضه ای معادل 500 هزار بشکه درروز برای میانگین سال 2017 وجود داشته باشد که این برآورد ضرورت تمدید توافق اوپک و غیر اوپک برای سال جاری و سال آینده را نشان می دهد به ویژه آن که برآوردهای آژانس بین المللی انرژی نشان می دهد تقاضا در کشورهایی مانند آلمان، ترکیه، هند و آمریکا کمتر از سطح پیش بینی ها بوده است.

در صورت تمدید توافق میزان پایبندی به توافق کاهش عرضه همانند دوره نخست 6 ماهه در سطوح بالا حفظ خواهد شد یا امکان کاهش میزان پایبندی وجود دارد؟

از آنجا که عربستان به عنوان بزرگترین فراوری نماینده نفت اوپک، خود فعالانه به دنبال کاهش فراوری است و این موضع مورد حمایت دیگر کشورها واقع شده است در نتیجه انتظار می رود پایبندی به میزان کاهش بالا باشد. مگر آن که با افزایش تقاضا و یا کاهش پیش بینی نشده عرضه غیر اوپک قیمت های نفت افزایش زیادی یابد که در این صورت به طور اصولی تاکیدی بر کاهش فراوری نخواهد بود زیرا اوپک متقاعد شده است که قیمت های بالاتر از 60 دلار می تواند در آینده نوسان های بیشتری بر بازار نفت تحمیل کند.

پریها: پریها، اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما، هنر، گردشگری

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و تفریحی

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 8 مهر 1400 گردآورنده: dabiblog.ir شناسه مطلب: 3332

به "تمدید توافق کاهش فراوری اوپک و غیراوپک لازم است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تمدید توافق کاهش فراوری اوپک و غیراوپک لازم است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید